Şehit Muhtar Bey Cad. Gayret Apt. No:20/5 Beyoğlu / Taksim

Fotoğraf Düzenleme

Fotoğraf Düzenleme Nedir?

Fotoğraf makinesi veya telefonla çekilen fotoğrafların programlar yardımıyla belirli işlemlerden geçerek istenilen seviyeye getirilmesidir. Fotoğraf düzenleme tanımının kapsamına; kırpma, yeniden boyutlandırma, ton ayarı, pozlama, doygunluk ayarı, ışık ayarı, kontrast, parlaklık vb. işlemler girmektedir.

Günümüzde “makineden çıkan fotoğraflar, yani hiç düzenlenmemiş fotoğraflar kavramı yaygınlaşsa da, fotoğraflar genellikle makine ekranında göründüğü gibi olmaz. Gökyüzünü daha keskin bir mavi yapmak, gözlerdeki kırmızılığı kaldırmak, kontrast ayarlaması yapmak gibi basit işlemler uygulanabilir.

Bir çok fotoğraf severlerin kullandığı bir diğer yöntem ise basit düzeltmeleri tek bir tuşla yapabilen otomatik tonlama gibi butonlar sizin yerinize düzeltmeler yapabilir veya ışık ve renk ayarlamalarıyla size bir sonuç verebilirler. Buna ek olarak çektiğiniz fotoğrafta, aklınızdaki görüntüye ulaşmak için hafif ton ayarlarıyla, çeşitli efektlerle, rötuşlarla, kırpma işlemleriyle denemeler yapılır ve istenilen kolayca ulaşabilirsiniz.

Kompozisyonu sadeleştirin. Bir fotoğrafta çerçevelenen kesim (kompozisyon), ne kadar az obje içerirse, o kadar temiz bir kare olur ve fotoğrafladığın nesne o kadar ön plana çıkar. Çerçevelerde yabancı ve gereksiz unsurlar karenin değerini düşürüp, dikkati dağıtır.

Fotoğrafçı Ömer Faruk ŞAHİN (seyyahin.gozunden) için düzenlediğimiz fotoğraflar…

Çalışmanıza doğru dokunuşlar yaparak detayları yakalayın.

An’ı yakalayın. Eğer hareketli bir obje çekiyorsanız, onun et etkileyici ve öne çıkan hareketini fotoğraflamanız gerekmektedir.

Gerekli olduğunda karede canlı bulundurmaya özen gösterin. İçinde canlı olan bir kare daha dikkat çekici olmaktadır ve canlı direk olarak karenin konusu olur.

Detaylardaki Canlılık İçin
Görünenin Ötesine Geçin...

Işığa dikkat edin. Işık bir fotoğrafçı için en önemli etkenlerdendir. Bir fotoğraf, özel çekimler hariç, yeteri kadar ışık almalıdır. Işığın fazla olması fotoğraflarda “patlama” denilen duruma neden olur. Bu durumda ise o bölgelerdeki detaylar kaybolur. Fotoğrafçılık evrensel dilinde bu durum “overexpose” diye tanımlanır. Türkçesi ise aşırı pozlama denir.

Bir fotoğraf sadece çok ışık aldığında bozulmaz. Az ışığın olduğu ortamlarda yaptığınız çekimlerde de ışık yetersizliğinden detay kaybı yaşarsınız. Bu duruma “underexpose” denir. Türkçesi ise eksik pozlama denir.

seyyahin.gözünden
seyyahin.gozunden

İdeal fotoğraf çekme saatleri, gün ışığı için güneşin doğumundan sonraki üç veya dört saatlik zaman dilimi ve ikindi suları diyebiliriz ama bu çok genel olur. Bununla birlikte akşam saatlerinde gün batımında çekilen fotoğraflar, ilginç bir ambiyans sunabilir. Yani ışığın seçimi, tamamen fotoğrafçının “ne yapmak istediğine” bağlıdır.

Eğer ışığı doğal yollardan azaltamıyorsak, makinenin pozlama süresi ve diyaframı ile oynayarak azaltabiliriz. 

Bazen güneş ışığı bile doğal yollardan azaltılabilir. Örneğin güneşin bulutların arasına girmesi beklenerek, daha hoş bir ışık ortamı sağlanabilir.